Od státu dostanete na dítě až o téměř dvě stovky víc

Na posvěcení zákonodárců momentálně čeká novela zákona o státní sociální podpoře, která má mimo jiné přinést zvýšení přídavku na dítě a také rozšířit okruh těch, kdo na něj budou mít nárok. Co všechno se změní a od kdy?

Kdo má nárok na přídavek na dítě?

Přídavek na dítě v současnosti pobírá zhruba necelý čtvrt milion dětí. Kdo má na něj nárok? Každé nezaopatřené dítě do 26 let, pokud je čistý příjem jeho rodiny nižší než 2,7násobek jejího životního minima. Z hlediska výše přídavku je důležité, že existují dvě výměry: základní a zvýšená. Na druhou jmenovanou, která je také označovaná jako motivační, má nárok rodina, v níž má minimálně jeden člen pravidelný příjem: 

  • ze zaměstnání, a to alespoň ve výši životního minima,
  • z podnikání,
  • z dávek nemocenského pojištění,
  • popř. pobírá nějakou formu důchodu, rodičovský příspěvek nebo mateřskou apod.

Na konci loňského roku schválila vláda návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na zvýšení přídavku na dítě o více než čtvrtinu.

Na kolik peněz budete mít tedy nově nárok zjistíte z následující tabulky

Věk dítěte Základní sazba Zvýšená sazba
  Nyní Po zvýšení Nyní Po zvýšení
0 – 6 let 500 Kč 630 Kč 800 Kč 930 Kč
6 – 15 let 610 Kč 770 Kč 910 Kč 1 070 Kč
15 – 26 let 700 Kč 880 Kč 1 000 Kč 1 180 Kč

Zdroj: MPSV

Jak je z tabulky vidět, tak i po změně, bude-li schválena, budou jako dosud přídavky ve zvýšené motivační sazbě o 300 Kč vyšší než v té základní. 

Novela by také měla zajistit tuto formu podpory pro dalších víc než 250 tisíc dětí, celkem jich tedy bude už téměř půl milionu. Podle nového návrhu mají totiž přídavek pobírat rodiny, jejichž rozhodný příjem je nižší než 3,4násobek životního minima (jak jsme uvedli výše, nyní platí 2,7násobek).

Ministryně Jana Maláčová návrh na vyšší přídavek na dítě a také rozšíření okruhu rodin, které na něj budou mít nárok, zdůvodnila tím, že dávka byla naposledy zvýšena zhruba před dvanácti lety. Ovšem životní náklady rodinám podle ní během téhle doby vzrostly minimálně o čtvrtinu. A spoustě pracujících rodin jejich nízké příjmy na běžný provoz domácnosti nevystačí. Současné navýšení má tedy ztrátu, tzn. pokles reálné hodnoty přídavku od roku 2008 o více než čtvrtinu, dorovnat. 

Od kdy můžete s vyšším přídavkem počítat

To zatím bohužel není příliš jasné. Původně ministerstvo počítalo s tím, že novela bude platit od 1. dubna 2021. V tuto chvíli je ale téměř jasné, že se to nestihne. Tiskové oddělení MPSV totiž na náš dotaz odpovědělo, že novela aktuálně čeká v Poslanecké sněmovně na druhé čtení, ovšem kdy k dalšímu projednávání dojde, nelze říct. A totéž platí pro Senát. Ministerstvo prý nicméně doufá, že se podaří úpravu schválit tak, aby začala platit 1. července 2021. 

Jak přídavek získat

Při posuzování nároku na přídavek na dítě se vychází z celkového příjmu rodiny za předchozí kalendářní čtvrtletí, který je tedy třeba každé tři měsíce doložit. Do výpočtu se zahrnuje příjem ze zaměstnání nebo podnikání, dávky nemocenského nebo důchodového pojištění, podpora v nezaměstnanosti a rodičovský příspěvek.

Zjistili jste, že máte na tuto podporu nárok, ale zatím ji nečerpáte? Žádost o ni podáte na úřadu práce podle svého bydliště. K příslušnému formuláři, který vyplníte, dodáte potřebné dokumenty: potvrzení o výši čtvrtletních příjmů u všech posuzovaných osob, potvrzení o studiu dítěte staršího patnácti let, rodný list dítěte do patnácti let apod. Přídavek vám pak bude vyplácen každý měsíc, pokud vám tedy na něj vznikne nárok. Nicméně každé čtvrtletí budete muset dokládat své příjmy.   

 

 

Nemáte peníze k dispozici? Pomůžou vám naše půjčky!

Každému se někdy v životě stane, že ho zaskočí nutnost nenadálého výdaje zrovna ve chvíli, kdy nemá dostatek hotovosti. Pokud byste do takové nouze dostali i vy, můžete využít některou z půjček od Fair Creditu.

Nabízíme:

Nejenom že vám je vyřídíme bleskově, navíc jsou bez skrytých poplatků. A z naší on-line kalkulačky se hned dozvíte, kolik zaplatíte. 

 

 

Další Finance a ekonomika