Vaše pojistky jsou možná vyhozené peníze

Průzkumy ukazují, že až 70 % lidí v ČR má špatně nastavené pojištění. Když pak dojde ke škodě, může se snadno stát, že ji pojišťovna neproplatí. A vám zbudou jen oči pro pláč.

Za stejné peníze víc muziky

Jaké jsou nejčastější nedostatky uzavřených pojistných smluv? Kromě mnohdy neaktuálních údajů jde především o nízké limity pojistného plnění, tedy peněz, které vám v případě pojistné události pojišťovna vyplatí, a také o neznalost obsahu pojištění a konkrétních rizik.

Například společnost STEM/MARK zhruba před rokem zjistila, že až 53 % respondentů se v nabídkách pojištění spíše nebo vůbec neorientuje. Nejde jen o to, že vám kvůli špatně nastavené smlouvě pojišťovna neproplatí škodu. Nepříjemných variant může nastat víc. Možná byste za stejnou cenu, kterou platíte, mohli v případě škody získat peněz víc. Anebo by vás stejná rizika mohla stát méně.

Smlouvy pravidelně kontrolujte

Co s tím? Rozhodně je dobré stav pojistných smluv pravidelně kontrolovat a dělat jejich revizi. Tuhle službu vám samozřejmě poskytnou poradenské společnosti, pojišťovny a nabízejí ji také banky. Ty velké pak mají pro tyto účely specializované programy, např. v České spořitelně se nazývá Moje zdravé finance apod. Je ovšem jasné, že se tyto firmy budou pokoušet dostat vás do své „stáje“. Je proto důležité si předem všechno dobře promyslet a porovnat konkurenční nabídky.

Můžou vám v tom pomoci také bezplatné internetové porovnávače, kterých existuje celá řada. Je třeba si je prověřit, tzn. například kolik údajů porovnávají a rovněž komu patří. Rozhodně nespoléhejte na to, že jsou všechny automaticky spolehlivé.

 

Máte pojištění majektu? Česká asociace pojišťoven doporučuje:

  • Pojistnou smlouvu kontrolujte minimálně jednou za tři roky.
  • Ověřte si, zda sjednaná pojistná částka skutečně odpovídá současné hodnotě domu nebo domácnosti.
  • Informujte pojišťovnu o rozsahu investic do nemovitosti nebo domácnosti, které navýšily její hodnotu.
  • Vždy informujte pojišťovnu o změnách osobních údajů.

 

Všechno dobře zvažte

Dobrá zpráva jistě je, že i do téhle oblasti už pronikly moderních technologie v podobě specializovaných aplikací. Například projekt Rixo.cz, který se porovnáním stávajících pojistných smluv zabývá. Služba je zdarma. Stačí do aplikace nahrát smlouvu, kterou firma nejpozději do pěti dnů vyhodnotí. Když firma pro vás najde lepší alternativu, nabídne vám zprostředkování nové pojistky. Když je všechno v pořádku a výhodnější nabídka není, dál hlídá situaci a ozve se případně někdy v budoucnu. Nahráním smlouvy do systému a objednávkou bezplatného vyhodnocení se každopádně k ničemu nezavazujete. Firma chce vydělávat na provizích od pojišťoven. Podobnou službu nabízí třeba i Suri.cz ap.

Ale pozor, nikdy nic není černobílé a platí to v tomto případě. V médiích se už objevily případy, kdy revize pojistných smluv, na kterou někoho nalákali vykukové, přinesla naopak velké potíže. Pokud budete takovou nabídku zvažovat, určitě si ji nechte přezkoumat někým, s kým máte dobré zkušenosti. A nezapomeňte, že v této oblasti nikdy nic není zadarmo, jde o klasickou finanční službu, zaplacenou třeba, jak už bylo zmíněno, formou provize. Proto znovu připomínáme: všechno předem důkladně zvažte a ověřte si, že volíte tu správnou variantu.

Víte, které běžné účty jsou skutečně zdarma? 

 

Naše půjčky jsou transparentní!

Pokud byste potřebovali půjčit peníz na cokoliv, můžete využít některou z půjček od Fair Creditu. Nabízíme akční bezúročnou půjčku FÉROVKU od 4 do 10 tisíc,  hotovostní půjčku od 4 do 70 tisíc nebo bezhotovostní půjčku až do výše 150 000 Kč. Nejenom že vám je vyřídíme bleskově, navíc jsou bez skrytých poplatků. A z naší on-line kalkulačce se hned dozvíte, kolik zaplatíte. 

Další Finance a ekonomika