Halloween nebo dušičky? Mají k sobě blíž, než se zdá

Pro někoho se nese podzim ve znamení „dušiček“, jiní si nenechají ujít Halloween. Rozdíl mezi těmito svátky přitom není tak velký, jak by se mohlo zdát. Ať už slavíte to či ono, nenechte si ujít dýňovou sezónu, během které si můžete připravit spoustu oranžových lahůdek.

Kde se vaz svátek strašidel a dýní?

Ačkoliv Halloween vypadá jako novodobý americký svátek, jeho kořeny sahají hluboko do historie, až ke starým Keltům. Noc z 31. října na 1. listopadu považovali za výjimečnou. Věřili, že duše zemřelých předků se přicházejí podívat na tento svět a je třeba jim posvítit na zpáteční cestu do záhrobí. A právě tady se zrodila tradice vydlabaných dýní, které sloužily jako svítilny. V 19. století se dostal svátek duchů spolu s irskými přistěhovalci z Evropy do Ameriky, kde se k dýním přidaly strašidelné převleky, hororové historky a koledování. U nás se stále drží Svátek zesnulých 2. listopadu. V ten den se celé rodiny vydávají na hřbitovy zavzpomínat na své zemřelé a zažehnout jim světlo, podobně jako to dělali Keltové.

Dýně za oknem i na talíři

Ať už slavíte dušičky nebo Halloween, nenechte si ujít dýňové lahůdky, na slano i na sladko. Z oranžových krasavic si můžete připravit polévku, nákyp, rizoto, lívance, koláče, muffiny a spoustu dalšího. Nazmar nemusí přijít ani dýňová semínka. Opražte si je na pánvi nebo upečte v troubě a nasypte si je do zeleninového salátu nebo je jen tak zobejte u televize.

Hokkaidó nemusíte loupat

Na kuchyňskou přípravu je nejjednodušší oranžová japonská dýně Hokkaidó, která se nemusí před zpracováním loupat. Slupka během tepelné úpravy rychle změkne a není třeba ji odstraňovat. Dužina dýně Hokkaidó má příjemnou nasládlou chuť připomínající pečené kaštany. Vyzkoušejte také máslovou, muškátovou nebo špagetovou dýni. Ta získala pojmenování podle toho, že se její dužina varem rozpadá na vlákna připomínající špagety.

Další Lifestyle